home It Mobilnetværk overhaler bredbånd og bærbare computer på nettet

Mobilnetværk overhaler bredbånd og bærbare computer på nettet

Mange gjorde grin med den store skærm og idéen om, at man nogensinde ville kunne bruge en mobil enhed til andet end korte sms’er. Lidt på samme måde som man latterligtgjorde de første biler, toge og smart-ure.

Udviklingen kommer ofte som et jordskred – udviklingen og udbredelsen af smartphones har været eksponentiel.

Den bærbare computer taber terræn
Mens den bærbare computers udbredelse er steget støt og stadigvæk gør det, viste det sig helt tilbage i 2014 at mobilenheder havde overhalet PC’en på antallet af brugere i USA. I dag har mere end 10 lande set samme tendens.

Samtidig haler mobildata ind på bredbånd og fibernettet, og det tyder på at fremtidens internet er mobilt. I dag hedder det 4G men snart hedder det 5G, og hvad kommer der så derefter?

Hvad betyder det for internettet?

Først og fremmet skal websider i dag ikke nødvendigvis designes primært til computere. De mindre skærme kræver overskuelighed og minimalisme, når det kommer til menuer  specielt og layout generelt.

I dag får du hele 100 Mbit forbindelse til kun 199 kr. per måned, og det er kun TDC’s bredbåndskabler som sætter begrænsningen, for flere udbydere (Kviknet og Hiper) giver dig så hurtigt net som de kan via TDC’s kabler.

Hvorfor vinder mobilen frem?
Det er lidt som hønen og ægget: er det billigere og hurtigere mobildataforbindelser der har skabt grobund for udbredelsen af mobil browsing, eller er det mobil browsing, der har fået teleselskaberne og internetudbyderne til at konkurrere på prissætning og bredbåndhastighed?

Ét er sikkert: de færreste tjekker febrilsk efter wifi-forbindelser i dagens Danmark, og det er et stort slag for mobilen, som ofte bliver et hotspot frem for computeren og hjemmenetværkets bredbånd. Et billede begynder altså at tegne sig for smartphonen som det primære værktøj og computeren som det lidt bøvede men processorstærke alternativ.

Nye funktioner som Apples Siri gør det muligt at bruge mobilen langt mere intuitivt, og det er smart. Det kræver dog en stabil internforbindelse, da man ellers kan vente længe på at en citeret besked dukker frem på mobilen eller sit Apple Watch.

Mobilversion eller ej?
Men det nytter heller ikke at skabe alt for forsimplede hjemmesider, for skærmstørrelsen og funktionsniveauet på smartphones er steget væsentligt siden mobilversioner af hjemmesider blev moderne.

At Apple har lanceret en knap i safari, der forlanger desktop-udgaven af den aktuelle hjemmeside er ikke et tilfælde, men et symptom på en tendens og efterspørgsel. Tiden for mobil og desktop-udgaver af hjemmesider er nok forbi.

Ikke alene er grænsen blevet mere og mere utydelig, men flere og flere satser også primært på mobilenheder. Faktisk kan man lidt paradoksalt sige, at forskellen på desktop og smartphone er blevet mindre OG større. For mens en smartphone efterhånden kan det meste en god, gammel pc kunne, har udviklingen også beriget enhederne med et utal af funktioner, der ikke deles af den anden, mere konservative platform.

Responsivt design
Idag skal hjemmesider være lige så interaktive og interessante på PC, tablet og smartphone. Facebook har 360-grader funktion på deres hjemmeside, så gyrofunktionen på nye smartphones kommer til deres ret, mens et stigende antal af hjemmesider inkorporerer VR-funktioner til Playstation VR og Oculus-rift brugere.

Responsivt design er altså det vigtigste for tiden, når hjemmesider skal have fuld udnyttelse af det stigende funktionsniveau og voksende mobilmarked.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *