”
Risiko for overspisning på arbejdspladsen er større i stressende- og psykisk belastende jobs. Medarbejdere i denne branche har større risiko for overspisning i frokostpausen, hvilket både fører til mindsket energi, overskud og produktivitet. I denne artikel deler Spisepsykologi-coach Jette Uhre 10 tips til, hvordan man kan reducere overspisning på arbejdspladsen.
I stressende jobs kan overspisning være en måde at koble af på. Stress øger appetitten og fører til hurtig og fraværende spisning, der nedsætter følelsen af mæthed og tilfredsstillelse, hvorfor man kommer til at spise mere, end hvad man egentlig har behov for.
Vi kender formentlig alle sammen følelsen af at gå lige lovligt mæt fra frokostbordet, og efterfølgende have svært ved at tænke klart og holde energien oppe resten af arbejdsdagen. Overspisning kan være en stor hæmsko på mange måder i form af fysisk ubehag, nedsat energi, humørsvingninger og evt. vægtøgning.
Årsager til overspisning er individuelle, men et stressende spisemiljø er bl.a. en stor synder – og det kan der gøres noget ved. Her får du 10 tips til at forebygge og mindske overspisning på arbejdspladsen:
1. Sørg for at drikke nok vand
Dehydrering medfører et lavere energiniveau, som hurtigt kan føre til overspisning. Dehydrering skaber ofte stress i kroppen, og øger trangen til fed og saltet mad. Symptomer på dehydrering forveksles ofte med sult, hvilket yderligere øger risikoen for overspisning. Så sørg altid for, at vand er let tilgængeligt og indbydende – evt. med noget brus, citron, mynte eller lime i. Og skab gerne en kultur, hvor I minder hinanden om at drikke rigeligt med vand.
2. Undgå buffet
Buffeter og for mange valgmuligheder til frokost øger risikoen for overspisning, fordi appetitten bliver vækket til livs. Hvis der kun er få (men gode) retter at vælge imellem, bliver vores smagsløg hurtigere mættede.
3. Fokusér på kvalitetsmad
Frem for at fokusere på mange valgmuligheder og/eller kvantitet, så fokusér i stedet på kvalitet. Jo mere smag, næring, saft og kraft der er i maden, jo hurtigere føler vi os sansemæssigt tilfredsstillede og mætte.
4. Bland ikke arbejde og spisning
Spis ikke frokost mens I arbejder, sidder i møde eller foran en computerskærm. Risiko for overspisning øges, når fokus er på andre aktiviteter end selve måltidet, fordi hjernen og kroppen ikke når at opfatte mæthed, nærvær og nydelse. Derfor er det vigtigt at adskille arbejdet fra frokostpausen, hvis man vil forebygge overspisning på arbejdspladsen.
5. Gå en tur inden frokostpausen
For at få integreret nærvær og afslapning i frokostpausen, så man rent mentalt har ro til at fokusere på maden, smagen og nydelsen, kan en god løsning være at gå en tur i naturen inden frokostpausen – måske bare 5 minutter, og gerne i fællesskab. Natur, bevægelse og fællesskab er alle med til at reducere stress, og bevægelse inden et måltid fremmer også kropsbevidstheden under spisningen, så sult- og mæthedsfornemmelsen øges.
6. Tag dybe vejrtrækninger
Vi spiser ofte hurtigere og mere, hvis vi er i en stresset tilstand. Derfor kan en anden løsning (og et godt alternativ til gåturen) være at lave afstressende og dybe åndedrætsøvelser i 5 minutter inden frokost. At trække vejret dybt får automatisk kroppen til at slappe mere af, og det gør os mere nærværende samt stimulerer fordøjelsen og forbrændingen inden et måltid. Udøv dem gerne i fællesskab.
7. Lyt til beroligende musik
En anden god metode til at undgå overspisning i frokostpausen er at spille afslappende musik i baggrunden. Det er selvfølgelig vigtigt, at det er noget musik, som alle kan lide, og som generelt virker beroligende, så det ikke bliver et irritationsmoment.
8. Sæt god tid af til frokost
Hvis der er god tid til at spise, nedsættes risikoen for overspisning og mæthedsfornemmelsen øges. Det tager omkring 20 minutter, fra vi begynder at spise et måltid, til mavesækken begynder at sende signaler til vores hjerne om, at vi er ved at være mætte. At spise hurtigt er med til at aktivere en fysiologisk stresstilstand i kroppen, som netop bidrager til øget appetit og mindre nydelse og tilfredsstillelse.
9. Kommunikér nydelse
En god metode til at opnå mere nydelse og mindske overspisning, er at kommunikere nydelse i maden. Forskning har vist, at jo mere fokus man har på smagen og sansningen af sin mad, desto hurtigere og længere vil man føle sig mæt og tilfredsstillet, fordi krop og hjerne når at følge med. Så skab gerne en kultur på arbejdspladsen, hvor man snakker om maden og har fokus på madens udseende, smag, duft og konsistent.
10. Giv mulighed for en “power nap”
Efter et måltid ryger vi typisk ind i en fordøjelsestilstand, hvor blodforsyningen prioriteres mindre til hjernen, men mere til fordøjelsen og de indre organer. Hvis vi efter et måltid sætter os direkte tilbage til arbejdet, vil kroppen ikke få ro nok til at forbrænde maden. Dette resulterer i træthed, sukkertrang og mulig overspisning resten af eftermiddagen.
Giv derfor medarbejderne mulighed for at lægge sig ned, lukke øjnene og slappe af i små 10 minutter efter frokost, så i får energiske, produktive og fokuserede medarbejdere resten af dagen.
Den optimale metode til mindre overspisning og mere energi på arbejdspladsen er altså, at få skabt en kultur og nogle omgivelser, der sætter fokus på nærvær, nydelse, ro og fællesskab. Umiddelbart kan det lyde som, at medarbejderne ikke kan være særligt produktive med alle de pauser. Sandheden er dog en helt anden. Som arbejdsplads får i helt sikkert dobbelt så meget igen, som i giver, hvis der bliver skabt nogle af ovenstående kulturer og omgivelser – samtidig med, at i får styrket jeres fællesskab og kommunikation og får overordnet sundere og gladere medarbejdere.
Vil du have mere inspiration til at reducere overspisning? Så besøg Jette Uhre’s hjemmeside her: www.jetteuhre.dk
“