home Arbejdsmiljø Byggeriet skal huske miljøet – Her 5 nødvendigheder i byggerier

Byggeriet skal huske miljøet – Her 5 nødvendigheder i byggerier

Som byggefirma har I et særligt ansvar over for miljøet. Det er nemlig jer, der skal stå for, at vores boliger bliver lavet af nogle ordentlige materialer, så de ikke bare kan holde i mange år fremover, men så de også er sunde for os at bo i. Det er derfor vigtigt, at I udvælger nogle gode materialer. Det er dog selvfølgelig også vigtigt, at vi som forbrugere vil betale for dem.

Vi har lavet en guide med fem punkter, som det er vigtigt, at I har styr på i miljøet. Der har vi lagt særligt vægt på, hvis I skal rive et gammelt hus ned og bygge et nyt, men også hvordan I kan få undersøgt, om jorden er forurenet. Når I gør det, kan der nemlig også slippe giftstoffer fra det gamle hus ud i miljøet til skade for os alle. Det er derfor en god ide, at I er opmærksomme på det.

1. Asbest analyse

Asbest er et af de mest kendte giftstoffer i dansk byggeri og er blevet brugt til rigtig mange gamle bygninger. Mange bygninger er blevet lavet om, så de ikke længere indeholder asbest, men der findes stadig et stort antal, hvor det stadig ligger. Skal I til at rive et hus ned, er det altså vigtigt, at I undersøger, om der er asbest i det. Det er både for jeres egen sikkerhed, og for at I ikke får spredt giftstofferne til miljøet. Det er derfor en god ide, at I får lavet en asbest analyse. Det kan I nemt få gjort ved at sende prøver ind til Dansk Miljøanalyse. Der kan I få svar efter en dag eller bare to timer, hvis det skal gå hurtigt.

2. PCB analyse

Skal I i gang med at nedrive et hus, der er bygget mellem 1950 og 1977, skal I være opmærksomme på, at der kan være PCB i det. PCB dækker over 209 forskellige stoffer, der blev brugt som tilsætningsstof i for eksempel lim, maling og fugemasse. Ved en analyse kan I også tage prøver forskellige steder i huset for at finde ud af det.

3. Klorerede paraffiner

I almindelige huse er klorerede paraffiner typisk brugt til fugemassen. Det er derfor en god ide at sende en prøve af den ind til Dansk Miljøanalyse. Der går max tre dage, inden I får svar på prøven.

4. Tungmetal analyse

Tungmetaller er blevet tilsat forskellige materialer i små doser for at give en ønsket effekt. Det kan for eksempel være rustbeskyttelse eller pigmentering. Det kan for eksempel være maling, glaserede fliser og linoleum. Hvis I ikke skal rive ned, men bygge om, kan I låne udstyr til at måle niveauet af tungmetaller i rummet. Hvis det er for højt, er der nogle ting, som I skal have skiftet ud.

5. Olie analyse

Hvis I skal til at bygge et hus på en grund, som I har en teori om, er forurenet, er det vigtigt, at I får det undersøgt. Det kan have betydning for, hvordan I skal bygge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *